söndag 13 september 2009

Jättelångt möte och fiskstatus

Igår hängde fem djurrättstjejer på Djurens Rätts kansli (inklusive jag då) och snackade en massa djurrätt under ett fler-timmars-möte, vilket resulterade i flera tänkbara kommande aktiviteter och tonvis av idéer. Nu ska jag ju inte skriva ALLT här, för det skulle bli alldeles för långrandigt och dessutom vill jag inte avslöja våra finfinaste idéer =)

Men en sak jag kan säga är att fiskarna (djuren alltså, inte människorna som dödar fiskar) kommer få mycket mer uppmärksamhet framöver. 6 miljarder fiskar och ett okänt antal andra vattenlevande djur dödas i svenska vatten varje år. Det är mer än det totala antalet landlevande djur som dödas i lantbruket. Men samtidigt får dessa vattenlevande, känsliga djur väldigt lite uppmärksamhet av djurrättsrörelsen och en del kallar sig t.o.m. vegetarianer fast de äter fisk. Men hur går det ihop? Svaret måste vara att fiskar har extremt låg "status" i samhället, så låg att de inte nästan inte betraktas som djur.

Fiskstatusen är alltså alldeles för låg. Vårt mål med vår kommande fiskkampanj är förstås att öka denna. Fiskar är faktiskt inte simmande grönsaker med jättedåligt minne och utan några som helst känslor. Tvärtom. Ett tips är att läsa Djurens Rätts utmärkta rapport om just fiskar; "Under Ytan". Välskriven, intressant och förstås ganska hemsk och mycket information de allra, allra flesta inte vet om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar