lördag 3 mars 2012

Vego-eufori på Vegoforum i Stockholm 25 februari


Omringade av vegokorv och välkända veganhemsidor så slog vi läger på Vegoforum. Vi dukade upp ett infobord med diverse djurrättsfoldrar, rapporter, pins samt namnlistor för att FN ska anta en resolution för djurs rättigheter och att EU ska förbjuda djurtestad kosmetika. Under tiden några av oss kämpade med att hänga upp djurrätts-T-shirts på en lina som inte kunde hållas uppe av tejp så kom nyfikna utställare. från andra organisationer och företag, fram och ville skriva på namninsamlingarna och ta receptfoldrar.


En av de nio djurfaddrar vi fick under dagen!

Sedan när mässan öppnades började det droppa in folk från Sveavägen och stämningen i lokalen blev på topp! Folk minglade mellan alla utställare och alla hade något gemensamt; ett intresse av miljö, mat och sjävklart djur. Det märktes tydligt vid Djurens Rätt Stockholms infobord.

”Har du hört talas om Djurens Rätt förut?”

”Ja, det har jag gjort”

”Är du medlem?”

”Nej, det är jag inte”

”Är du intresserad av att bli djurfadder?”

”Jo, vad innebär det?”

Det var verkligen inte enbart sådana fåordiga konversationer vi hade, men vi hade många spännande samtal om djurrätt och veganmat, men det var många som ville bli medlemmar utan att man behövde förklara vilka vi är. Om man jämför med sommarturnén så behöver man ofta förklara hur vi jobbar och vad vi jobbar med, men här kändes det som om de allra flesta var medvetna om djurs rättigheter och varför vegomat är så bra.


Vid vårt infobord fanns det massor av information
om djurens situation och vad man kan göra för att
hjälpa djuren. Dessutom fick vi väldigt många namn-
underskrifter för en FN-resolution om djurs rättigheter
och för ett förbud mot djurtestad kosmetika inom EU.

Den enda människan som jag mötte som var kritisk till vego var en dam utanför ABF-huset som sa att hon var gammal och alltid ätit kött och alltid kommer att göra det. Hon sa att hon aldrig stött på någon i hennes ålder som varit vegetarian länge och att jag var ung (med ett tonfall, dock snällt, att det tillhör min ålder att göra revolution!). När jag försökte berätta för henne att hon gärna fick komma in på mässan och möta en annan dam som varit vegan i 36 år och sedan smaka på underbar vegankorv fnös hon och gick vidare, dock med en Vägen till Vegoland-folder i handen.


Ett av många djurrättsamtal. Plakattext: Inte ens
en glad gris vill hamna på din spis.

Vi hade en fantastisk uppslutning av volontärer, nya som gamla, som hjälpte till vid Djurens Rätt Stockholms infobord. Det innebar att vi kunde nå ut till så många som möjligt, via infobord, namninsamling och flygbladsutdelning ute på Sveavägen. Grymt bra jobbat allihopa! Hoppas ni som var med för första gången på en djurrättsaktivitet har fått mersmak och kommer tillbaka till oss.

Vi fick många namnlistor fyllda och hela 9 Djurfaddrar! Varmt välkomna till Djurens Rätt! Nu ska jag drömma mig tillbaka till Vegomässan och minnas allt härligt folk man träffat och de där gudomliga vegosemlorna som fortfarande gör att det vattnas i munnen när jag tänker på dem.


Daniel Dunérs föreläsning Från Vegetarian till
Vegan - Varför? var välbesökt och väldigt uppskattad.

På eftermiddagen höll en av våra aktiva en mycket välbesökt föreläsning med titeln ”Från vegetarian till vegan – varför?”. Det hölls också många andra föreläsningar och filmvisningar, så det fanns verkligen något för alla! Nu hoppas vi att många människor kommer börja äta mer vegansk mat och sprider sin nyförvärvade kunskap om vegofrågorna vidare till alla de känner (och inte känner)! Daniel berättade om de djurrättsliga argumenten för en vegansk livsstil, och vad det egentligen innebär att vara vegan.

Man kan sammanfatta det som att man väljer bort alla produkter som djur utnyttjats för att framställa, som t.ex. kött, ägg, mjölk, päls, läder, ull och djurtestade produkter osv, och ersätter dessa med helt djurvänliga alternativ. Föreläsningens fokus låg på hönor, kor och får. Vi lärde oss bl.a. att fem miljoner tuppkycklingar mals ner levande i den svenska äggproduktionen varje år, att korna insemineras en gång per år för att föda en kalv som de sedan blir ifråntagna för att vi ska kunna ta deras mjölk, samt att får måste klippas men att de får vi har idag har så mycket ull p.g.a. avel.


Daniel Dunér, från Djurens Rätt Stockholm, berättade bl.a.
om hönornas situation och varför det är oetiskt att konsumera ägg.

Tack Daniel för en lysande föreläsning med ett lysande gensvar – vi fick kort därefter mail från två personer som bestämt sig för att bli veganer efter föreläsningen! Grattis till det bästa valet man kan göra och stort grattis till de djur som de är med och räddar.

Vill du också vara med och hjälpa djuren? Kolla in vår hemsida www.djurensratt.se/stockholm eller vår sida på Facebook, www.facebook.com/djurensrattstockholm. Du kan självklart också maila oss på stockholm@djurensratt.se om du har några frågor eller funderingar eller om du vill hjälpa till!


Glada hälsningar från Sofia U och Stella, två av de aktiva som representerade Djurens Rätt under Vegoforum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar