måndag 6 juni 2011

Djurens Rätts riksstämma 2011

Hemma vid Stockholms central var vi igår kväll först vid 24-snåret, trötta men nöjda efter årets riksstämma. I år ägde riksstämman rum i Borås, en för åtminstone denna helg mycket somrig och solig stad. Från Stockholm var vi 13 stycken som åkte; varav 10 ombud och 2 ersättare. Vi deltog i en både intressant och annorlunda riksstämma (annorlunda mycket på grund av mötesformen påverkanstorg som var helt nytt för den här riksstämman) - tre intensiva dagar som framförallt kännetecknades av engagemang, entusiasm och framtidsvisioner.På stämman togs en motion skriven av aktiva i Stockholmsavdelningen, och som också blev antagen på Stockholmsavdelningens årsmöte i februari, upp för behandling. Motionen handlade om att Djurens Rätts riksorganisation borde investera i en video-van som ska lånas ut till lokalavdelningar för filmvisningar på stan. Under påverkanstorget kom det också upp förslag om att riksorganisationen, då den bil/minibuss som riksorganisationen redan har ändå ska bytas ut, ska ersätta denne med en video-van. Förbundsstyrelsen avstyrkte motionen med motiveringen att det är en stor kostnad och att lokalavdelningarna istället kan hyra bil och video-utrustning. Riksstämman valde att gå på förbundsstyrelsens linje och sa nej till motionen. Dock kommer Stockholmsavdelningens styrelse att titta vidare på frågan under året och undersöka möjligheten för avdelningen att köpa in en video-van så vi får se vad som händer.


Förutom diskussionerna på påverkanstorget och beslutsfattandet i stämmosalen lyssnade vi på representanter från Eurogroup for animals (som Djurens Rätt är med i) och från den finska djurrättsorganisationen Animalia - vilket var intressant. Vi fick också besök av Djurskyddspolisen i Stockholms län - årets vinnare av Guldråttan (ett pris som Djurens Rätt delar ut varje år till någon/några som gjort något bra för djuren under året) - som berättade om sin verksamhet och svarade på många frågor - jättespännande! På fredagen åt vi god mingelmat och på lördagen var det supé på en mysig gård en bit utanför Borås. Under helgen valde stämman såklart även en ny förbundsstyrelse och ordförande - Camilla Björkbom fick förnyat förtroende.


Varma av solen och med huvudet fulla av tankar efter alla diskussioner var vi ett gäng från Stockholm som avslutade helgen med att äta middag tillsammans på en restaurang inne i Borås. Jag tror inte att jag är ensam om att känna mig väldigt väldigt stolt över att vara del av en så bra organisation som Djurens Rätt. Nu ser vi fram emot ett nytt år, med nya möjligheter, en lång och rolig sommarturné och förhoppningsvis flera nya segrar för djuren.

Vill du vara med oss i vårt arbete för djuren? Hör av dig till oss på stockholm@djurensratt.se eller via vår Facebooksida. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Hälsningar Tove
Mer om riksstämman finns här och här. Bilderna i det här blogginlägget är tagna av Hendrik Zeitler, Jonas Nilsson och Toni Wincent.

1 kommentar:

  1. Jag tycker att de ska få leva ett liv där de är fria och kan leva i trygghet

    SvaraRadera